Nedan finner du ofta förekommande frågor med tillhörande svar. Om du har en fråga som du inte hittar i listan, kontakta oss och fråga direkt.

Nedan finner du ofta förekommande frågor med tillhörande svar. Om du har en fråga som du inte hittar i listan, kontakta oss och fråga direkt.
Ja. Bilen kan ha fått en ny CAN/LIN-signal som boxen måste anpassas till. Interfacet behöver då uppdateras genom Nitor. (För gamla boxar (12 månader) kan inte uppdateras.)
Volvo använder LIN-system istället för CAN-system och därför krävs det en annan krets i dosan för att kunna läsa detta.
Det stämmer att 809140 har en DT-3 kontakt som kommer ut från lampan. Det medföljer sedan en adapter DT-3 till tre kablar. Vi rekommenderar följande: För att koppla in 809140 med ledningssats 270413 klipper man av DT-kontakten på ledningssatsen. Och kopplar samman kablarna från adaptern till ledningssatsen.
Om man inte vill klippa kontakten finns det möjlighet att köpa till ytterligare en adapter från DT-3 till DT.
Artikelnummer på denna adapter är 270439. Det är dock ingenting som krävs för att koppla in lampan.
Nej, garantin gäller inte om du klipper av DT-kontakten.
Nej, garantin gäller inte om du klipper kabeln.
Nej, garantin gäller inte om extraljusen lackas.
Alla bilar reagerar olika på LED-belysning, vilket gör frågan svår att besvara. Några bilmodeller reagerar inte alls, en del vägrar tända lampan utan ett motstånd som lurar bilens dator att det finns en glödlampa att tända. Generellt så är det så att ju dyrare/nyare bil – desto mer problem. Vårt råd är att köpa lampan och prova. Funkar det inte, beställ motstånd.
Det kan man inte, eftersom lampor är E-märkta för en speciell användning.
Om produkten heter sidomarkering så är det inte en blinkers och då inte heller godkänd som sådan.
En sidomarkering är inte E-märkt som ett främre positionsljus.
E-märkningen anger inte bara ett godkännande utan också vad det är godkänt som. Så det handlar inte om en polismans uppfattning om vad som är tex. gult utan vad som står i E-märkningen på glaset.
Våra gula positionsljus är godkända som främre positionsljus och får alltså inte användas som sidomarkeringar.
Ja det kan man.
Här är några exempel.
R1-S1 Bakljus och Broms i en lampa
2a Blinkers
AR Backljus
F Dimmljus
L Nummerskyltsbelysning
Sen är det fler tilläggssiffror men huvudfunktionen utläser du i Bokstav/siffer- kombinationen.
Nej. Åkerikanaler, Rikskanalen och andra specialkanaler ligger inte på 27Mhz bandet (26.965 to 27.405 MHz). De komradios Strands säljer fungerar på de färdiginställda kanalerna som är bestämda att fungera i Sverige (Europa).
En del av apparaterna går att ställa in på, eller är inställda på, andra länders frekvenser.
Detta är ett värde som ges till helljus och extraljus. Enligt ECE-bestämmelser får inte referenstalet överstiga en övre gräns på 100 – på ett fordon.
Ref. finns tryckt i glaset på alla godkända lampor.
Det är också ett bra värde på hur mycket ljus man får ur en lampa. Desto högre värde, desto mer ljus.
Detta värde är en blandning av flera mätvärden – såsom styrka och hur långt lampan lyser i förhållande till bredd.
Sverige har ett undantag från dessa regler och har endast krav på E-märkta strålkastare.
Det går inte att svara på om det stör eller inte, på grund av att alla bilar reagerar olika på typer av belysning.
Detta beror på fordonets elsystem och ”renheten” i fordonets el osv.
Det enda som gäller är att prova.
Se till att alla kopplingar är bra gjorda och att lampan är ordentligt jordad.
Enligt den EU-förordning som finns skall bilar utrustade med xenon i halvljus vara utrustade med en automatisk nivåreglering i lamphuset samt högtrycksspolning.
Bilar som har orginal xenon har denna utrustning. Denna typ av utrustning går att eftermontera men det är oekonomiskt.
Xenonljus i dimljus är otillåtet enligt svensk bilprovning.
Alla lampor vi kallar ”styling” är ej E-märkta och skall ses som ren dekorativ belysning.
Epistar är världens största tillverkare av röda och orangea LED chip och en av världens största av vita LED chip.
CREE är marknadsledande när det gäller LED teknik.
Så om din lampa innehåller LED chip från någon av dessa så har du det bästa som går att köpa. Det finns massor av andra tillverkare av LED chip som naturligtvis försöker matcha de marknadsledande företagen Epistar och CREE få lyckas men OSRAM är en av dom som klarar av att producera samma kvalitet.
En oisolerad ruta är lika tjock som en vanlig sidoruta i en bil, medan en isolerad ruta är minst dubbelt så tjock och består oftast av två rutor som sitter ihop.
Se alla våra vindavvisare.
Det är information till våra återförsäljare om förpackningsstorlekar.
Alla bilder du ser på hemsidan är skyddat enligt upphovsrätten. Det är inte tillåtet att kopiera produktbilder, miljöbilder eller annan material från hemsidan utan vår tillåtelse. Materialet är antingen vårt eget eller så har vi tillstånd att använda det. Vill ni använda våra bilder kontakta oss först.
Arbetsbelysning är en lampa som vanligtvis monteras på ett arbetsfordon för att få rätt ljus i rätt vinkel.
Arbetsfordon brukar ofta vistas i miljöer där lamporna får ta mycket stryk i form av vibrationer och stötar, därför är just LED-lampor ett bra alternativ eftersom de är väldigt tåliga.
Kör du fordonsmaskiner i skogen eller där det inte finns någon annan belysning så vet du att bra fordonsbelysning är ett måste. Arbetslampor kommer i olika former med olika mycket spridning.
Det finns även arbetslampor som är speciellt ämnade för att användas som backljus. Dessa lampor är speciellt testade och godkända för att användas som backlampor.
Halogen
Halogen har en kort livstid i jämförelse med led och xenon (cirka 500 timmar vid normala förhållanden).
Kostnaden per enhet är betydligt lägre än xenon och led. Högre strömförbrukning och mindre ljusutsläpp jämfört med led- och xenonlampor.
Xenon
Xenon/hid (high intensity discharge) har längre livslängd än halogenlampor och är mer effektiva eftersom de förbrukar mindre ström (livstid upp till 6000 timmar).
LED
Fördelarna med LED-belysning är många – till skillnad mot främst halogen men även xenon, har LED-belysning en mycket lång livstid och är okänslig för vibrationer. Led har även låg strömförbrukning och kort upptändningstid.
Lumen
(ljusflöde, lm)
Lumen är ett utav de vanligaste måtten som används för att jämföra ljusstyrkan på olika enheter. Lumen mäter ljusflödet från en ljuskälla totalt i alla riktningar. Lumenvärdet påverkas inte av reflektorns yta eller av formen på ljuskäglan.
LUX
(illuminans, lx)
LUX är enheten för illuminansen, hur mycket en yta belyses. 1 lux = 1 lm/m2.
LUX anger ljusstyrkan vid en specifik punkt. Tex. 1 LUX på 705m.
Vitt är inte bara vitt. Färgtemperaturen avgör hur det mänskliga ögat uppfattar vitt.
Ju lägre färgtemperatur som en lampa avger, desto gulare kommer ljuset att verka och tvärtom.
En hög färgtemperatur ger vad som kallas för ett kallt ljus där det vita framträder mycket skarpt och passar bra där arbete ska utföras, även på vägar. Vi har testat fram den optimala temperaturen för varje lampa. Ett högre tal innebär inte automatiskt en bättre lampa. Färgtemperaturen varierar för vilket ändamål belysningen är till för.
Ljusbilden på ett extraljus styrs av utformningen på reflektor eller glas, fjärr ger en ljusbild av samma karaktär som det vanliga helljuset men längre och bredare, pencil ger en lång och smal ljusbild.
FLOOD/FJÄRR – Är en bred ljusbild.
PENCIL/SPOT – Är en fokuserad, lång och smal ljusbild.
COMBO/KOMBO –
Är en kombinations-ljusbild med inslag utav både pencil och flood.>
All belysning till bilen inklusive extraljus måste sedan 1/1 2005 vara EU-godkända.
Har du en bil som är äldre än 1/1 2005 kan man hävda att extraljusen monterats innan dess, reglerna gäller inte retroaktivt. Men det är upp till var och en hur man förhåller sig till bestämmelserna.
E-märkningen gäller både armatur med ljuskälla samt kringutrustning, allt ska vara e-märkt som helhet. E-märkningen anger inte bara ett godkännande ljusmässigt, utan också vad det är godkänt som. Bara för att en lampa är E-godkänd så kan man inte använda den till vad som helst. Felaktig kombination är olaglig. Tex. En E-märkt sidomarkeringslampa kan inte användas som ett främre positionsljus, där får enbart en E-märkt godkänd positionsljuslampa användas.
E-märkningen intygar alltså att belysningen är anpassad för rätt ändamål. Tex. kan de mest extrema extraljusen ej vara godkända på grund av att de har passerat gränsen för vad som är rimligt. Ljuset kan vara så oerhört skarpt och råkar man blicka in i en sådan på för nära håll finns risk för ögonskador. Ingen vill möta en bil med sådana ljus tända på ett backkrön. Det är därför lampor med den här räckvidden inte är E-märkta, det vill säga inte godkända. Även om de ändå säljs och används av långtradare, rallybilar och bilister i de norra delarna av landet.
Ej E-märkta billampor får alltså enligt lag ej användas i trafik. I praktiken är det dock sällan trafikpolisen har några synpunkter på E-märkningen eftersom vi i Sverige inte räknar referenstal och kan ha hur många extraljus vi vill.
ECE R3 Reflexer
ECE R4 Nummerskyltsbelysning
ECE R6 Blinkers fram, bak och på sidorna
ECE R7 Positions-, bak-, broms- och breddmarkeringslyktor
ECE R19 Dimstrålkastare
ECE R23 Backljus
ECE R38 Dimbakljus
ECE R65 Varningsljus
ECE R77 Parkeringsljus fram och bak
ECE R87 Varselljus
ECE R91 Sidomarkeringsljus
ECE R98 Xenon-strålkastare (extraljus)
ECE R112 Halogen och LED-strålkastare (extraljus)
Referenstal är ett värde som finns till alla E-märkta helljus och extraljus. Enligt ECE-bestämmelser får det samlade referenstalet på helljus och extraljus inte överstiga 100 på ett fordon.
Referenstal finns tryckt i glaset på alla godkända lampor. Det är också ett bra indikationsvärde på hur mycket ljus man får ur en lampa. Desto högre värde, desto mer ljus och starkare belysning. Värdet är blandning av flera mätvärden tex. styrka, räckvidd och hur långt lampan lyser i förhållande till bredden.
Sverige har ett nationellt undantag från dessa regler om referenstal, kravet på att all belysning ska vara E-märkt kvarstår dock. Det finns alltså ingen begränsning på referenstal, man kan därför installera obegränsat antal extraljus på sitt fordon. Utomlands finns begränsningar i referenstal och därför är det en bra idé om extraljusen är urkopplingsbara om man kör utanför Sveriges gränser och överstiger referenstalets gränser.
IP-skyddsklassen anger hur motståndskraftig produkten är.
Detta är en internationell skyddsgrad och specificerar vilket skydd produkten har mot inträngande av fasta eller flytande främmande ämnen, t.ex. damm eller vatten.
Nedan följer en förklaring på de olika IP-klasserna.
Första siffran (skydd mot strömförande delar):
5 = Dammskyddad
6 = Dammtät
Andra siffran (skydd mot vatten):
5 = Skyddad mot spolande vatten från munstycke.
6 = Skyddad mot kraftig överspolning av vatten.
7 = Kan nedsänkas tillfälligt i vatten utan att ta skada.
8 = Lämpad för långvarig nedsänkning i vatten.
9(K) = Lämpad för långvarig nedsänkning i vatten.
Exempel: IP66 –dammtät och skyddad mot kraftig överspolning av vatten.